Wydawca treści Wydawca treści

Historia

Nadleśnictwo Gościno w granicach zbliżonych do obecnego stanu utworzone zostało na podstawie zarządzenia Naczelnego Dyrektora Lasów Państwowych z dnia 10.11.1978 r.
W skład Nadleśnictwa weszły obręby: Dygowo, Gościno, Rymań i Nosowo. Wcześniej obręby te stanowiły samodzielne Nadleśnictwa.
Trzon powierzchni lasów tworzących ówczesne Nadleśnictwo Gościno powstał z upaństwowienia lasów prywatnych, przeważnie wielkiej i drobnej własności poniemieckiej - ok. 9800 ha (65 %), W skład Nadleśnictwa weszły także dawne Lasy Państwowe o powierzchni - ok. 2500 ha (17 %), upaństwowione lasy komunalne miasta Kołobrzeg - ok. 1700 ha (11 %) oraz inne grunty, głównie przydzielone do zalesień - ok. 1000 ha (7 %). W następnych latach wzrost powierzchni ogólnej Nadleśnictwa następował poprzez przyjmowanie pod zalesienia gruntów niskiej jakości drobnych kompleksów lasów i różnego rodzaju nieużytków.

W drzewostanach sosnowych i mieszanych stosowano zrębowy sposób użytkowania. Odnowienia głównie prowadzono sztucznie sosną z domieszką świerka, dębu, buka i brzozy. Odnowienia buka i dębu osiągano z obsiewu naturalnego ze sztucznym uzupełnieniem sosną. Na uznanie zasługuje fakt, że powierzchnie zabagnione i nadmiernie uwilgotnione były zmeliorowane siecią rowów otwartych.

Po wojnie, od 1946 do 1952 roku gospodarkę w omawianych lasach prowadzono na podstawie przybliżonej tabeli klas wieku. Od 1952 roku obowiązywał plan prowizorycznego urządzania gospodarstwa leśnego. W roku 1945 przeprowadzona została rewizja użytkowania przedrębnego, a w roku 1946 rębnego. Pierwszy plan definitywnego urządzania lasu sporządzono w 1965 roku.


Polecane artykuły Polecane artykuły

Powrót

Grzybobranie

Grzybobranie

Co najmniej 20 milionów kilogramów – tyle jadalnych grzybów czeka na nas każdego roku w polskich lasach.

W przeciwieństwie do wielu krajów, w Polsce ich zbieranie jest prawie nieograniczone, gdyż większość naszych lasów jest państwowa.

Grzybobranie to wręcz polska tradycja, to jednocześnie czynność mająca bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie, zapewnia nam rozrywkę, wypoczynek a także oczywiście doznania kulinarne.
Przy okazji grzybobrania możemy podziwiać piękno lasów, cieszyć się zdrowym, świeżym powietrzem oraz bez ograniczeń korzystać z pozostałych darów leśnego runa.
Lasy Państwowe zapraszają miłośników grzybów do naszych wspólnych, zawsze otwartych lasów.